Pakar bantah kemasan AMDK berbahan polikarbonat sebabkan anak autis

Pakar-pakar kesihatan telah menolak kenyataan yang mengaitkan penggunaan kemasan air minuman dalam botol polikarbonat dengan peningkatan risiko autisme pada kanak-kanak. Kebimbangan ini muncul selepas kajian mengaitkan bahan kimia dalam polikarbonat, seperti bisphenol A (BPA), dengan kesan buruk terhadap perkembangan kanak-kanak.

Autisme adalah gangguan perkembangan yang memberi kesan kepada kemahiran sosial, komunikasi, dan tingkah laku individu. Walau bagaimanapun, masih belum terdapat konsensus saintifik yang kukuh mengenai punca sebenar autisme, dan kaitan dengan penggunaan kemasan polikarbonat masih dalam perbincangan.

Menurut Dr. Azizah, seorang pakar pediatrik dari Hospital Universiti Malaya, “Terdapat banyak faktor yang boleh menyebabkan autisme, termasuk faktor genetik, persekitaran, dan interaksi kompleks antara keduanya. Penggunaan kemasan polikarbonat mungkin hanya merupakan salah satu faktor yang berpotensi mempengaruhi kesihatan kanak-kanak, tetapi ia tidak boleh dipastikan sebagai penyebab utama autisme.”

Beliau juga menekankan bahawa pendedahan terhadap bahan kimia berbahaya seperti BPA seharusnya dielakkan, terutamanya dalam kalangan kanak-kanak yang masih dalam proses perkembangan. Namun, ia tidak bermakna bahawa semua individu yang terdedah kepada bahan kimia ini akan mengalami autisme.

Sebagai ibu bapa, adalah penting untuk membuat pilihan yang lebih selamat bagi kesihatan anak-anak kita. Penggunaan kemasan air minuman dalam botol polikarbonat mungkin boleh dikurangkan dengan menggunakan alternatif lain seperti botol air stainless steel atau kaca. Selain itu, kita juga perlu memastikan bahawa produk makanan dan minuman yang kita beli tidak mengandungi bahan kimia berbahaya seperti BPA.

Akhir kata, walaupun terdapat spekulasi mengenai kaitan antara penggunaan kemasan polikarbonat dengan peningkatan risiko autisme, pakar-pakar kesihatan menegaskan bahawa masih banyak lagi faktor yang perlu dipertimbangkan dalam menilai kesihatan kanak-kanak. Kita perlu terus memantau perkembangan sains dan kesihatan, dan membuat keputusan yang lebih bijak untuk kesihatan generasi akan datang.

By jgpiwjqpasd
No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.